De Vallirana a Barcelona. Crònica històrica del frustrat primer gran tramvia metropolità 

Ediciones El Llobregat

| 2022

Més de 30 quilòmetres de recorregut, d’ús mixt: transport de passatgers, però també d’àrids de l’Ordal per a la construcció d’una Barcelona en transformació i productes de l’horta del Llobregat. Darrere del projecte: un monàrquic conservador i agent de borsa de nom Gumersindo de Cosso i de Rosa; enfront del mateix, l’Ajuntament de Barcelona i els lobbys del tramvia començant pel mateix marquès de Foronda.

Aquests són alguns dels elements que formen part del nou llibre del periodista i escriptor baixllobregatí Raúl Montilla, De Vallirana a Barcelona. Crònica històrica del frustrat primer gran tramvia metropolità, publicat per Edicions del Llobregat, l’editorial del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

En el llibre, on es barreja la investigació històrica i la crònica, Raúl Montilla aborda a partir de la documentació obtinguda en una desena d’arxius i a partir de diferents publicacions de l’època, la història d’un tramvia oblidat: el que l’any 1903 va impulsar Gumersindo de Cosso i de Rosa, que va comptar amb un ampli suport del Baix Llobregat i dels municipis del voltant. Però que va col·lidir amb els interessos de les grans companyies del tramvia, que van estar darrere dels entrebancs que li va posar l’Ajuntament de Barcelona, provocant un litigi entre l’administració local i el Govern Central, entre la Lliga i la Corona.

Llibre en català editat pel Centre d’Estudis del Baix Llobregat